Přejít k hlavnímu obsahu

Z naší kuchyně až k Vám: vánoční dobroty, které musíte vyzkoušet

Z naší kuchyně až k Vám: vánoční dobroty, které musíte vyzkoušet

Vánoce se pomalu blíží a u nás ve firmě už tradičně začíná vonět skořice, med a vanilka. Letos jsme se rozhodli vybrat tři nejoblíbenější recepty našich kolegyň, které se každý prosinec osvědčí na sto procent. Jsou jednoduché, rychlé, krásně voňavé a hlavně – vždy se po nich na svátečním stole jen zapráší.

A teď se o ně s radostí podělíme is Vámi. Uvařte si šálek čaje, pusťte si koledy a pojďme spolu vytvořit sváteční atmosféru, která zpříjemní každý domov.

🍯 Měkké perníčky

Ingredience:

  • 250 g palmarinu
  • 150 g medu
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml vody
  • 600 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 čajové lžičky sody bikarbony
  • 2 čajové lžičky mleté ​​skořice
  • 2 čajové lžičky drcené hřebíčky
  • 3/4 bal. prášek do perníků

Postup:

  1. V hrnci rozpustíme palmarin, med, cukr a vodu. Necháme vychladnout.
  2. Do vlažné směsi přidáme vejce a promícháme.
  3. Přidáme mouku, sodu bikarbonu a perníkový pepř. Vypracujeme hladké těsto.
  4. Těsto necháme v chladu alespoň 10 hodin, ideálně přes noc.
  5. Druhý den těsto rozválíme a vykrajujeme perníčky.
  6. Potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  7. Pečeme při 180 °C přibližně 7–8 minut (ne déle).
  8. Nejlepší je skladování v sáčku v krabici.

🍪Jemné linecké koláčky

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • žloutek
  • džem na spojování

Postup:

  1. Z mouky, másla, cukru a žloutku vypracujeme těsto.
  2. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v chladu na noc.
  3. Těsto na pomoučeném vále rozválíme asi na 3mm a vykrajujeme tvary.
  4. Uložíme na suchý plech a pečeme při 180 ° C do růžova.
  5. Po vychladnutí spojujeme džemem.

🍬 Domácí Baileys

Ingredience:

  • 1 ks mandlový pudink
  • 1 ks cukr vanilkový
  • 2 ks karamelového Salka nebo uvařeného klasického
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 0,5 l rumu
  • 500 ml mléka

Postup:

  1. Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme pudink. Necháme ho mírně vychladnout a během chladnutí stále mícháme, aby se na povrchu nevytvořila „slupka“.
  2. Pudink přendáme do větší mísy a začneme do pudinku pomalu přidávat salka, která neustále mícháme mixérem na nejnižším stupni.
  3. Mícháme, dokud se hmota úplně nespojí, poté přidáme půl litru rumu. Nakonec vmícháme smetanu ke šlehání. Hotový likér skladujeme v chladničce a ochutnáváme nejdříve po 12 hodinách. Vyjdou asi 2 litry.

Věříme, že Vás tyto recepty inspirují k vytvoření vlastních sladkých vánočních chvil. Každý z nich má svůj příběh a kouzlo, které se, věříme, přenese i do Vaší domácnosti.
Ať Vám při pečení příjemně provoní domů a ať máte chvíle, ke kterým se budete rádi vracet.
Přejeme Vám klidné, voňavé a laskavé prosincové dny. :)