Z naší kuchyně až k Vám: vánoční dobroty, které musíte vyzkoušet
Vánoce se pomalu blíží a u nás ve firmě už tradičně začíná vonět skořice, med a vanilka. Letos jsme se rozhodli vybrat tři nejoblíbenější recepty našich kolegyň, které se každý prosinec osvědčí na sto procent. Jsou jednoduché, rychlé, krásně voňavé a hlavně – vždy se po nich na svátečním stole jen zapráší.
A teď se o ně s radostí podělíme is Vámi. Uvařte si šálek čaje, pusťte si koledy a pojďme spolu vytvořit sváteční atmosféru, která zpříjemní každý domov.
🍯 Měkké perníčky
Ingredience:
- 250 g palmarinu
- 150 g medu
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml vody
- 600 g hladké mouky
- 2 vejce
- 2 čajové lžičky sody bikarbony
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 2 čajové lžičky drcené hřebíčky
- 3/4 bal. prášek do perníků
Postup:
- V hrnci rozpustíme palmarin, med, cukr a vodu. Necháme vychladnout.
- Do vlažné směsi přidáme vejce a promícháme.
- Přidáme mouku, sodu bikarbonu a perníkový pepř. Vypracujeme hladké těsto.
- Těsto necháme v chladu alespoň 10 hodin, ideálně přes noc.
- Druhý den těsto rozválíme a vykrajujeme perníčky.
- Potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Pečeme při 180 °C přibližně 7–8 minut (ne déle).
- Nejlepší je skladování v sáčku v krabici.
🍪Jemné linecké koláčky
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- žloutek
- džem na spojování
Postup:
- Z mouky, másla, cukru a žloutku vypracujeme těsto.
- Zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v chladu na noc.
- Těsto na pomoučeném vále rozválíme asi na 3mm a vykrajujeme tvary.
- Uložíme na suchý plech a pečeme při 180 ° C do růžova.
- Po vychladnutí spojujeme džemem.
🍬 Domácí Baileys
Ingredience:
- 1 ks mandlový pudink
- 1 ks cukr vanilkový
- 2 ks karamelového Salka nebo uvařeného klasického
- 100 ml smetany ke šlehání
- 0,5 l rumu
- 500 ml mléka
Postup:
- Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme pudink. Necháme ho mírně vychladnout a během chladnutí stále mícháme, aby se na povrchu nevytvořila „slupka“.
- Pudink přendáme do větší mísy a začneme do pudinku pomalu přidávat salka, která neustále mícháme mixérem na nejnižším stupni.
- Mícháme, dokud se hmota úplně nespojí, poté přidáme půl litru rumu. Nakonec vmícháme smetanu ke šlehání. Hotový likér skladujeme v chladničce a ochutnáváme nejdříve po 12 hodinách. Vyjdou asi 2 litry.
Věříme, že Vás tyto recepty inspirují k vytvoření vlastních sladkých vánočních chvil. Každý z nich má svůj příběh a kouzlo, které se, věříme, přenese i do Vaší domácnosti.
Ať Vám při pečení příjemně provoní domů a ať máte chvíle, ke kterým se budete rádi vracet.
Přejeme Vám klidné, voňavé a laskavé prosincové dny. :)